RAMALLAH - Het is donderdagochtend vroeg onduidelijk hoe het met de Palestijnse leider Yasser Arafat gaat. De belangrijkste Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat bevestigde dat Arafat ziek is, maar noemde de situatie niet kritiek. Een anonieme Palestijnse minister zei dat de leider "erg, erg ziek" is, maar Arafats woordvoerder sprak van een stabiele toestand.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Volgens Arafats woordvoerder Nabil Abu-Rudeineh heeft Arafat rust en medische zorg nodig, maar is zijn toestand stabiel. Tal van artsen - toegesneld uit onder meer Egypte en Tunesië - hebben de 75-jarige Palestijn in de nacht van woensdag op donderdag bijgestaan. De artsen zouden hebben geadviseerd om Arafat naar een ziekenhuis te brengen.

Israël

Arafat is nog steeds in zijn door Israël belegerde verblijf in Ramallah, maar mag van Israël nu wel naar 'elk ziekenhuis ter wereld'. Arafats vrouw is Suha onderweg vanuit Frankrijk, waar zij woont met hun dochter. Volgens eerder officiële berichten lijdt de Palestijnse president aan een zware griep. Ook onderging hij recent een inwendig onderzoek wegens maagklachten.

Donderdag worden nog meer artsen verwacht, waaronder een neuroloog uit Jordanië. Veel van deze medici hebben Arafat al eerder behandeld. De Palestijnse premier Qurei en diens voorganger Abbas hebben Arafat op zijn ziekbed bezocht.

Bewustzijn

Volgens de Israëlische krant Haaretz is Arafat woensdagavond tien minuten buiten bewustzijn geweest. De bewaker die dit meldde zei dat Arafat onwel was geworden na het eten van soep. Rondom Arafats verblijf staan honderden Palestijnen, benieuwd naar de toestand van hun leider.