Jesse Klaver ziet veel overeenkomsten tussen zijn levensloop en politieke boodschap en die van de Amerikaanse president Barack Obama.

Dat zei de voorman van GroenLinks zondag in het tv-programma Buitenhof.

Klaver, van wie eerder in een uitzending van Zondag met Lubach bleek dat zijn speeches gelijkenissen vertonen met die van Obama, ziet meer parallelen. 

"Dat klinkt misschien gek, maar mijn levensloop heeft gewoon veel overeenkomsten met die van Obama", zei Klaver. "Ik ben opgegroeid bij mijn opa en oma en ben kind van een Marokkaanse vader (Obama heeft een Keniaanse vader, red)  zonder wie ik ben opgegroeid en we hebben allebei een boodschap van hoop en verandering."

"Dat is een universele boodschap, dus ik snap dat mensen daar dingen in herkennen", stelde de jonge voorman van GroenLinks. 

"Er zijn mindere mensen om mee vergeleken te worden", aldus Klaver. "Ik vergeleek Geert Wilders eerder met Erdogan, dan heb ik liever Obama."

Zonder de VVD

GroenLinks wil het zo goed doen bij de komende Kamerverkiezingen, dat er een kabinet kan worden geformeerd zonder de VVD. De GroenLinks-leider hoopt ook veel mensen aan te spreken die al langer niet stemmen.

''Ik wil dat links heel groot wordt, ik wil het allerbeste resultaat ooit.'' Dan kan hij bijvoorbeeld regeren met SP en PvdA, maar eventueel ook met D66 (dat dan nog wel ''een stukje naar links moet schuiven'') en verder bijvoorbeeld het CDA, aldus Klaver.

Hij wil een ''veel menselijker kabinet''. De liberalen regeren volgens hem al veel te lang en de ongelijkheid die hij in ons land waarneemt, kun je volgens Klaver ''niet los zien van de VVD die aan de macht is.'' Klaver noemde premier Rutte "een soort Wilders light."