De meeste e-mails van Hillary Clinton die ze als minister van Buitenlandse Zaken vanaf haar privéserver verstuurde, worden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen openbaar gemaakt. 

Dat bepaalde de rechter vrijdag, meldt de Wall Street Journalin een rechtszaak die door de conservatieve waakhond Judicial Watch is aangespannen. De groep wil dat de e-mails van Clinton zo snel mogelijk openbaar worden gemaakt.

In 2015 stelde de FBI een onderzoek in nadat de dienst had ontdekt dat Clinton in haar periode als minister, van 2009 tot 2013, ook vertrouwelijke informatie van de overheid via haar persoonlijk e-mailadres ontving en verzond. Om veiligheidsredenen had zij als minister een e-mailadres van de overheid moeten gebruiken. Naar eigen zeggen wist de Democratische presidentskandidate niet dat haar e-mails ook vertrouwelijke informatie bevatten. 

Eerder werd door de rechter bepaald dat alle documenten nog voor de verkiezingen openbaar gemaakt moesten worden, maar de rechter erkent nu dat het ministerie dat niet gaat halen. 

Van de ruim 10.000 pagina's tellende mailwisselingen worden er 1050 al eerder geopenbaard. Die moeten van de rechter op 4 november, een paar dagen voor de verkiezingen, al gereed zijn voor publicatie. De overige mails worden dus na de verkiezingen openbaar gemaakt.