DE BILT - De maansverduistering die donderdagochtend plaatsvindt, zal niet te zien zijn. Dat liet het KNMI woensdag weten. "Uitgerekend in de nacht van woensdag op donderdag is het bewolkt en pas bij zonsopkomst breekt de bewolking", zei een woordvoerder van het weerinstituut woensdag teleurgesteld.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens het KNMI is de verduistering als die zichtbaar is "heel mooi". De maan krijgt een rood-oranje kleur. Onze aardse atmosfeer buigt namelijk nog een aantal rode zonnestralen richting de maan.

Schaduw

Tussen 4.23 uur en 5.44 uur hangt de maan volledig in de schaduw van de aarde. Vanaf 3.14 uur valt de eerste aardse schaduw over het hemellichaam. Vanaf dat moment zal linksbovenaan een steeds groter wordend stuk ontbreken. Om zeven minuten voor zeven is de verduistering voorbij.

"Als ergens in ons land de maansverduistering te zien is, dan zal dat in het uiterste zuidwesten zijn, maar zelfs die kans is erg klein", aldus een woordvoerder van het KNMI.

Een maansverduistering komt 66 keer per eeuw voor, ongeveer tweemaal in de drie jaar. Het verschijnsel treedt op wanneer de aarde zich tussen de zon en de maan bevindt. De vorige maansverduistering, op 4 mei, ging ook schuil achter een dik wolkendek.