Het Openbaar Ministerie moet van de rechter een Bandidos-motor die in beslag was genomen, teruggeven. Probleem is dat het voertuig al is geveild voor 11.500 euro.

Dat schrijft NRC. Het OM moet nu waarschijnlijk compensatie betalen.

Vorig jaar nam de politie veertien Harley-Davidsons in beslag. Dat gebeurde bij de arrestatie van eenzelfde aantal Limburgse Badidos-leden. Het OM verdenkt de leden van Bandidos onderdeel te zijn van een criminele organisatie. De rechtszaak tegen de leden is echter nog niet begonnen. 

Ontdekking

Dat de motoren waren geveild werd ontdekt door advocaat Gitte Stevens. Zij onderhandelde namens de Bandidos-leden met de officier van justitie over de motoren. "Maar tijdens die gesprekken bleek opeens dat de motoren nooit meer zouden terugkomen: ze waren al geveild", zegt ze tegen NRC.

Het te vroeg verkopen van de motoren blijkt nu in één geval onterecht. De motor is geveild voor 11.500 euro, maar is in werkelijkheid 32.000 euro waard.

Kritiek

Per jaar neemt de politie tweehonderdduizend goederen of voorwerpen in beslag. Juristen uiten al langer kritiek op het beleid van justitie om die spullen te snel te veilen van niet veroordeelde verdachten. Ook de Nationale Ombudsman noemde het "onbehoorlijk" dat verdachten niet weten hoe het met hun spullen staat.