Venezolanen kunnen begin volgend jaar in een referendum besluiten of president Nicolas Maduro mag aanblijven. Voorwaarde is wel dat tijdig voldoende handtekeningen worden opgehaald, meldde de Nationale Verkiezingsraad in het land.

De mededeling is een tegenvaller voor de oppositie. Tegenstanders van de socialistische leider zien hem het liefst dit jaar nog vertrekken. Als kiezers in 2016 besluiten om Maduro af te zetten, worden nieuwe verkiezingen gehouden. Bij een vertrek in 2017 zou zijn vicepresident het stokje overnemen.

De president is volgens peilingen uiterst impopulair. Venezuela verkeert in een diepe economische crisis. Aan de meest fundamentele goederen, van voedsel tot wc-papier, zijn ernstige tekorten.

In de afgelopen weken zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de president. Repressie van politieke tegenstanders en journalisten is sindsdien sterk toegenomen.

Overzicht: Politieke crisis in Venezuela

Noodtoestand

President Nicolas Maduro van Venezuela verlengde vorige week nog per decreet de noodtoestand in het land met twee maanden.

Door de maatregelen worden de rechten van de oppositiepartijen verder ingeperkt en hebben militairen en burgermilities die op de hand van de regering zijn extra rechten gekregen zodat zij de voedselvoorziening in het door de economische crisis zwaar getroffen land in stand kunnen houden.

Ook heeft de president de economische noodtoestand die al sinds januari van kracht is voor de vierde keer verlengd.