Als voorzorgsmaatregel tegen een reünie van Project X heeft burgemeester Pieter van Veen van het Groningse Haren woensdagavond een noodbevel uitgevaardigd.

Bij toegangswegen worden mensen tegengehouden en gevraagd wat zij komen doen in Haren. Als daarvoor geen goede reden wordt gegeven, worden zij teruggestuurd, aldus een woordvoerster van de gemeente.

In de gemeente zijn groepjes jongeren opgekomen om de reünie te vieren, maar de gemeente heeft geen zicht op aantallen. Er geldt een samenscholingsverbod. De bezoekers waren opnieuw via Facebook opgeroepen voor de reünie.

Het is precies vier jaar geleden dat rellen uitbraken. Project X was een uit de hand gelopen feestje. Een meisje uit Haren had begin september 2012 haar vrienden via Facebook uitgenodigd voor een feest bij haar thuis.Ze gaf het bericht de status 'openbaar', waardoor niet alleen haar vrienden, maar iedereen zich uitgenodigd voelde. Duizenden jongeren togen die avond naar Haren met ernstige rellen tot gevolg.

De gemeente zegt een herhaling van de gebeurtenissen van vier jaar geleden te willen voorkomen, want die staan volgens de woordvoerster "nog behoorlijk in het geheugen".

Video: Noodbevel in Haren vanwege Project X

Brandstichting

In Antwerpen is eind augustus nog een dader van de rellen opgepakt. De 22-jarige Nederlander was veroordeeld voor brandstichting en openlijke geweldpleging tijdens de Project X-rellen in het Groningse dorp Haren in 2012.

De man uit de Friese plaats Sneek kreeg van de rechtbank een celstraf van tien maanden opgelegd. Om zijn straf te ontlopen had de man de wijk genomen naar Antwerpen. Hij stond op een internationale lijst van gezochte personen.