De Franse president Hollande heeft een oproep gedaan om de rust terug te laten keren in Congo en de geplande verkiezingen in december door te laten gaan. De oproep kwam na de aanvallen op kantoren van de oppositie waarbij tientallen doden vielen. 

"We kunnen dit gedrag in geen enkel land accepteren en ik veroordeel het ten zeerste", zo sprak Hollande over de aanvallen. 

Oppositiepartijen in Congo hebben dinsdag op hun beurt hun aanhangers opgeroepen tot nieuwe protesten tegen president Joseph Kabila.

De oppositie verzet zich tegen de plannen van Kabila om de presidentsverkiezingen uit te stellen. Zij zien daarin een poging van Kabila om ook na het verstrijken van zijn termijn in december aan te blijven.

De Verenigde Naties (VN) en de Afrikaanse Unie hebben net als Frankrijk ook tot kalmte gemaand. Volgens de VN werden in de nacht van maandag op dinsdag de kantoren van ten minste zes oppositiepartijen in brand gestoken. In het kantoor van de Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang vielen daarbij vijf doden, zei een woordvoerder. De UDPS wordt aangevoerd door Etienne Tshisekedi, die in 2011 de presidentsverkiezingen van Kabila verloor.

De Verenigde Staten dreigen met sancties tegen mensen die betrokken zijn bij het geweld. Volgens gezant Tom Perriello had de regering makkelijk maatregelen kunnen nemen om de spanningen te doen afnemen.