Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) wil na de verkiezingen weer in een kabinet, of fractieleider van de VVD worden.

Die ambitie sprak hij dinsdagavond uit in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. "Wat ik wil is in de basis, zoals ik het dan maar noem in voetbaltermen, en dat is in het kabinet of als fractievoorzitter."

Dijkhoff zei dat die functies hem aanspreken. Maar hij vindt het wel belangrijk "hoe het hele team is, niet alleen mensen binnen de VVD, maar ook het kabinet wat er dan uitkomt. Het zijn allemaal geen gedane zaken", liet hij weten. "Ik heb het niet voor het kiezen."

Dijkhoff volgde vorig jaar maart Fred Teeven op en zat daarvoor in de Kamer namens de VVD. Als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie was hij onder andere verantwoordelijk voor de vluchtelingencrisis. 

Als Dijkhoff na de verkiezingen inderdaad fractievoorzitter zou worden, volgt hij Halbe Zijlstra op. Die maakte al herhaaldelijk duidelijk dat hij minister wil worden in het volgende kabinet.