BRUSSEL/ROME - Premier Berlusconi heeft eerder deze week de omstreden kandidaat-eurocommissaris Buttiglione opgebeld met de vraag om zich terug te trekken. "Ik denk er niet over", was volgens de kranten Buttiglione's antwoord. Dat beweren enkele Italiaanse kranten.

La Stampa citeert woensdag uit het telefoongesprek. "Wij staan achter je, Rocco, maar de hele Commissie dreigt te vallen over jouw naam. Je kunt je indenken wat de gevolgen voor Europa en voor Italië zijn", zou Berlusconi gezegd hebben. Berlusconi zou dit telefoontje gepleegd hebben na een verzoek van de radeloze kandidaat-voorzitter van de Commissie, Barroso.

De Italiaanse premier heeft woensdag zeer voorzichtig gereageerd op het uitstel van de stemming over de nieuwe Europese Commissie. Hij zei in Rome dat een maand uitstel goed zou zijn om een "betere oplossing" te vinden.

De Italiaanse media speculeren al volop over een eventuele opvolger voor de omstreden kandidaat-eurocommissaris Buttiglione. De Corriere della Sera noemt oud-minister van Economie Tremonti en huidig minister van Buitenlandse Zaken Frattini. Vooral die laatste naam zou een serieuze optie zijn.