MOSKOU - Drie functionarissen van de Russische politie zijn woensdag aangeklaagd in verband met de dood van meer dan 350 mensen tijdens het gijzelingsdrama in Beslan. Het zijn de eerste aanklachten tegen de politie in deze zaak.

De aangeklaagden zijn plaatsvervangende chefs van politie uit Noord-Ossetië en het naburige Ingoesjetië, aldus de Britse omroep BBC. Sommige gijzelnemers kwamen uit Ingoesjetië. Van de meer dan dertig gijzelnemers is er maar een levend gepakt door de autoriteiten.

Slechte prestaties

Een woordvoerder van de openbare aanklager zei dat er op het ogenblik een onderzoek loopt naar de slechte prestaties van de politiemannen. Twee van hen zijn gestationeerd in het Ossetische district Pravoberejni en de derde werkt in de regio Malgobek in Ingoesjetië.

De beide chefs van de drie betrokken agenten worden aangeklaagd zodra ze uit het ziekenhuis komen, aldus de BBC. Zij liggen daar niet als gevolg van de bestorming van de school in Beslan. Justitie wil geen nadere details geven over de aanklachten tegen de politiemensen.

Gijzeling

Aanhangers van een onafhankelijk Tsjetsjenië namen op 1 september de macht in de school in Beslan over. Zij gijzelden meer dan 1200 leerlingen, ouders en docenten. Twee dagen later bestormde het leger het gebouw waarbij honderden doden vielen. De helft van de doden waren kinderen.

Veel inwoners uit Beslan toonden zich verheugd over de aanklachten. In de getroffen regio in Zuid-Rusland leggen veel mensen de schuld voor de tragedie bij het 'corrupte' politieapparaat. Zij denken dat de gijzelnemers in hun opzet zijn geslaagd door het omkopen van agenten.