BRUSSEL - Premier Balkenende heeft de demissionaire voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, telefonisch gevraagd nog even aan te blijven. Dat heeft de woordvoerder van Prodi woensdag in Brussel bekendgemaakt.

Prodi zou oorspronkelijk op 1 november plaats moeten maken voor de ploeg van de nieuwe voorzitter Barroso. Maar Barroso gaf woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg aan meer tijd nodig te hebben om de problemen rond zijn team op te lossen.

Verklaring

In een officiële verklaring stelde Nederland woensdag dat het zich als huidige voorzitter van de EU, in samenspraak Barroso en de lidstaten zal buigen over de "stappen die kunnen bijdragen aan goedkeuring in de komende weken door het Europees Parlement van de voordracht van de Raad voor een nieuwe Commissie."

Het kabinet is de demissionaire voorzitter Prodi "erkentelijk" dat hij en zijn collega's nog even aan willen blijven en alles zullen doen "wat voor het goed functioneren van de Europese Unie noodzakelijk is. Het voorzitterschap zal de maatregelen nemen die in dit verband nodig kunnen zijn", aldus de verklaring.

Continuïteit

Prodi's woordvoerder zei dat de huidige Commissie-voorzitter bereid is aan te blijven zolang dat nodig is "omwille van de continuïteit". Een jurist bij de Commissie zei dat er geen basis in de verdragsteksten is voor de huidige situatie. Onduidelijk is dus welke bevoegdheden de interim-commissarissen hebben. "Ze zullen op een voorzichtige manier op post blijven", aldus de jurist.

Ook op allerlei praktische vragen heeft niemand een antwoord. Zo hebben de meeste leden van de persoonlijke staf van iedere eurocommissaris, zijn zogenaamde kabinet, vanaf 1 november een andere baan. "Ieder individu moet zelf kijken wat nodig is", was het enige dat Prodi's woordvoerder daarover kon zeggen.

Gloednieuw

Prodi zal in elk geval geen gebruik maken van het gloednieuwe kantoor dat zijn opvolger krijgt in het gerenoveerde Barlaymontgebouw in de Europawijk van Brussel. De Italiaan blijft kantoor houden in het 'tijdelijke' gebouw waar hij zijn hele termijn van vijf jaar heeft gezeten.