RAMALLAH - De verkiezingen die de Palestijnse president Arafat woensdag in het vooruitzicht stelde, beginnen handen en voeten te krijgen. Nog dit jaar mogen de Palestijnen naar de stembus voor nieuwe gemeenteraden. Begin 2003 zijn er presidentsverkiezingen.

Het Palestijnse parlement nam donderdag een resolutie aan waarin ook staat dat er binnen een jaar algemene verkiezingen moeten komen. De benoeming van een nieuw kabinet zou binnen 45 dagen al een feit moeten zijn, aldus de Israëlische krant Ha'aretz.

Het parlement kwam donderdag bijeen in zittingen in Gaza en Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Via een videoverbinding stonden ze met elkaar in contact.

Druk

De resolutie is onderdeel van een brief die de Palestijnse Wetgevende Raad naar Arafat heeft gestuurd. De president hield woensdag voor het parlement een toespraak waarin hij hervormingen in het Palestijnse bestuur aankondigde.

Verder gaf hij toe dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. Arafat stond onder druk om hervormingen aan te kondigen, na toenemende kritiek in binnen- en buitenland wegens onder meer corruptie, nepotisme en mensenrechtenschendingen.

/DOSSIERMidden-Oosten