Het Nederlandse Rode Kruis heeft sinds vorige maand 1,6 miljoen euro opgehaald voor het door oorlog geteisterde Syrië en andere conflictgebieden. De organisatie opende half augustus giro 6868 voor medische hulp. De giften zijn van zowel particulieren als bedrijven.

''Een mooi bedrag'', vindt de hulporganisatie. ''Maar helaas bij lange na niet genoeg.'' Wereldwijd is er namelijk op dit moment 326 miljoen euro nodig om mensen in conflictgebieden medische hulp te kunnen bieden. Het geld is nodig voor onder meer operatiematerialen, medicatie en het inzetten van hulpverleners en hulpgoederen.

Door zijn neutrale positie is het Rode Kruis een van de weinige organisaties die hulp kan verlenen in Syrië. Daarbij gaat het niet alleen om Aleppo, maar ook om andere gebieden die met toenemend geweld te maken hebben, zoals in Daraa, Idlib, Hama, Homs en bij Damascus.

De organisatie wil via de inzameling ook hulp bieden in conflictgebieden buiten Syrië. Het gaat om landen als Jemen, Irak, Zuid-Soedan, Afghanistan, Somalië en Libië.