Ruim 45.000 hardlopers doen zondag mee aan de Dam tot Damloop in Amsterdam. De route van 10 mijl (ruim 16 kilometer) voert vanaf het Centraal Station in Amsterdam naar Zaandam.

De hardlopers starten in zogeheten 'waves' tussen 11.00 en 15.00 uur.

De IJtunnel in Amsterdam is zondag afgesloten vanwege het loopevenement. Ook delen van de binnenstad en de afrit Tuindorp-Oostzaan op de A10 zijn zondag niet begaanbaar. De ANWB waarschuwt dat het verkeer hier enige hinder van kan ondervinden. 

De organisatie waarschuwt lopers vooral met de trein naar Amsterdam te komen.

Hitte

Hoewel het lekker loopweer is, waarschuwt de organisatie volgens Het Parool toch voor de hitte. Deelnemers die in het verleden problemen hebben gehad met de warmte, krijgen het advies hun doelen naar beneden bij te stellen. Ook moeten lopers genoeg drinken tijdens het rennen.

De Dam tot Damloop werd zaterdag al voorafgegaan door de Damloop by night, over 5 mijl, en een wandeltocht. Daarnaast vond er zondagochtend een fietstocht plaats die ook van start gaat in Amsterdam.

In totaal doen aan het hele sportweekeinde meer dan 88.000 mensen mee.

Overwinning

De Keniaan Edwin Kiptoo kwam als eerste over de finish in Zaandam. De 23-jarige atleet was vorig jaar ook al de snelste in de Dam tot Damloop.

Kiptoo had 45 minuten en 21 seconden nodig voor de ruim zestien kilometer. Daarmee was hij twee tellen langzamer dan in 2015.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Keniaanse Alice Aprot in een tijd van 51.57.