SCHIPHOL - Het team specialistische recherche van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft aan het slot van een maanden durend onderzoek zeven mensen aangehouden die worden verdacht van mensensmokkel. Onder hen bevinden zich twee medewerkers van de KLM. Zij werden op heterdaad betrapt toen zij illegalen via een personeelsdoorgang op de luchthaven Nederland binnensmokkelden.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee kwam het rechercheteam tijdens het onderzoek een criminele organisatie op het spoor die zich toelegde op het smokkelen van mensen van Den Haag naar de Britse kustplaats Dover. Daarbij werd gebruikgemaakt van touringcars.

Smokkelen

In de Haagse zaak werden vooral personen van Indiase of Pakistaanse afkomst over de grens gesmokkeld. Bij een huiszoeking in Den Haag stuitte de recherche op een groep van achttien illegale vreemdelingen die de reis naar Dover hadden willen maken.

De marechaussee heeft tijdens het onderzoek een grote hoeveelheid zowel valse als gestolen reisdocumenten in beslag genomen. De smokkelaars hebben een aantal malen geprobeerd met de zogenoemde lookalike-methode langs de controles te komen. Daarbij werken de smokkelaars met echte (gestolen) reisdocumenten.

Document

Illegalen worden voorzien van een document met een pasfoto van een persoon die op hen lijkt. Vooral bij personen met een donkere huidskleur is de identiteitscontrole aan de hand van een foto nogal eens moeilijk voor de marechaussee, aldus de woordvoerder.

Het onderzoek van de marechaussee droeg de codenaam Dingo en heeft acht maanden in beslag genomen. Twaalf rechercheurs hebben aan de zaak gewerkt onder leiding van het Openbaar Ministerie in Haarlem.