HONGKONG - De toonaangevende Arabische nieuwszender al-Jazeera lanceert een Engelstalige zender die wereldwijd 24 uur per dag gaat uitzenden. Het nieuwe kanaal moet tegenwicht bieden aan Westerse nieuwszender als CNN en BBC, zo heeft het televisiestation uit Qatar woensdag bekendgemaakt.

Al-Jazeera International gaat eind volgend jaar de lucht in, zo liet een woordvoerder van de zender tijdens een bijeenkomst in Hongkong weten. Het moet een ,,betrouwbaar, gezaghebbend en evenwichtig'' alternatief worden voor Westerse media.

Het nieuwe kanaal zal onafhankelijk van de Arabische zender werken en zich minder op het Midden-Oosten richten. Er komen redacties in Washington, Londen en Kuala Lumpur (of Singapore).

Al-Jazeera kwam op na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. De daaropvolgende Amerikaanse invasies in Afghanistan en Irak werden uiterst kritisch gevolgd en de uitzendingen door miljoenen mensen bekeken, vooral in de Arabische wereld. De Amerikaanse regering is uiterst negatief over de zender en liet in augustus de redactie van al-Jazeera in Bagdad sluiten.