NIJMEGEN - Het gebruik van maagzuurremmers verhoogt de kans op een longontsteking. Bij de meest populaire maagzuurremmers, de zogenaamde protonpompremmers, is die kans 1,9 keer groter dan bij mensen die deze middelen niet gebruiken. Ongeveer 25 van de duizend gebruikers van een maagzuurremmer ontwikkelen een longontsteking.

Dit blijkt uit een analyse van gegevens van meer dan 360.000 patiënten uit 150 huisartsenpraktijken. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud en het Erasmus MC, zijn woensdag gepubliceerd in JAMA, het tijdschrift van de American Medical Association.

Bacteriegroei

Bij het gebruik van maagzuurremmers neemt de bacteriegroei in de maag sterk toe. Mogelijk werken bacteriën uit de maag zich omhoog en komen ze via de slokdarm en de mond in de longen terecht, waar ze een longontsteking veroorzaken, zo stellen de onderzoekers.

Maagzuurremmers helpen tegen maagklachten zoals maagpijn, brandend maagzuur, oprispingen, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Ze worden ook voorgeschreven als remedie tegen de bijwerkingen van andere geneesmiddelen.