Ard van der Steur wil niet op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. 

Van der Steur, nu minister voor Veiligheid en Justitie, laat donderdag weten dat hij er deze zomer goed over na heeft gedacht en dat hij zich niet beschikbaar stelt voor de VVD-lijst.

Belangrijkste reden is dat hij de komende periode geen woordvoerder zou kunnen zijn op Veiligheid en Justitie. Dat is namelijk zeer ongebruikelijk. ''Maar dat is immers wel het woordvoerderschap dat ik als Kamerlid vijf jaar met veel enthousiasme en passie heb uitgeoefend."

Ard van der Steur laat zich nu nog niet uit over een mogelijke terugkeer als bewindspersoon in een nieuw kabinet. ''Als minister concentreer ik mij op de belangrijke taak die ik heb totdat er een nieuw kabinet is. Ik loop niet vooruit op de mogelijkheden daarna. De VVD moet nu eerst een goede verkiezingsuitslag behalen."

Excuses

Van der Steur zat van 2010 tot maart 2015 namens de VVD in de Tweede Kamer. Na de bonnetjesaffaire, die voormalig VVD-bewindspersonen Ivo Opstelten en Fred Teeven de kop kostte, verliet hij de volksvertegenwoording om minister van Veiligheid en Justitie te worden.

Van de eloquente debater, die in de Kamer justitiewoordvoerder was, werd verwacht dat hij de ministerspost zonder al te veel problemen kon overnemen, maar zijn bestuursperiode wordt gekenmerkt door pijnlijke incidenten. 

Zo moest Van der Steur diep door het stof toen hij erkende fouten te hebben gemaakt in de informatievoorziening naar de Kamer in de kwestie rond de foto van Volkert van der Graaf. Niet lang daarna trok hij het boetekleed aan toen bekend werd dat hij als Kamerlid zijn medewerking had verleend aan het opstellen van Kamerbrieven. Dit terwijl hij als Kamerlid het kabinet juist had moeten controleren.

Daar bleef het niet bij. In september 2016 moest hij opnieuw zijn verontschuldigingen aanbieden; dit keer aan MH17-anatoom George Maat die hij van "buitengewoon ongepast en onsmakelijk" gedrag beschuldigde. Zijn aantijgingen bleken ongegrond.