De Wildlife Justice Commission (WJC) houdt in november een hoorzitting in Den Haag over de handel in ivoor en dierproducten die op grote schaal plaatsvindt in Vietnam. Het is voor het eerst dat een land zich moet verantwoorden voor de speciaal opgerichte commissie, die transnationale handel in ivoor wil bestrijden.

Het vijfduizend pagina tellende dossier dat WJC heeft verzameld is vooral gericht op het Vietnamese dorpje Nhi Khe, op zo'n 20 kilometer afstand van hoofdstad Hanoi. De bevindingen werden gepubliceerd in een 'map of facts'.

De hoorzitting vindt op 14 en 15 november plaats in Den Haag. De Vietnamese ambassade laat aan de Volkskrant weten bezig te zijn met het dossier, maar nog geen uitnodiging te hebben ontvangen voor de zitting. Het land is tegen de hoorzitting "omdat die ons onderzoek in gevaar brengt".

WJC heeft, soms ook undercover, bewijsmateriaal verzameld over een crimineel netwerk dat openlijk kan opereren in Nhi Khe. Hierbij werd het mogelijk geholpen door autoriteiten. Criminele organisaties verhandelen voor tientallen miljoenen euro's grote hoeveelheden illegale ivoor van onder meer olifanten.

Bekijk undercoverbeelden van de vondst van een tijgervel:

Crimineel netwerk dierenhandel in Vietnam in kaart gebracht
Crimineel netwerk dierenhandel in Vietnam in kaart gebracht

Hoorns

Ook worden neushoorn-hoorns en dierproducten van tijgers, schubdieren, karetschildpadden, helmneushoornvogels en beren verhandeld. Volgens WJC zijn in Nhi Khe zeker 579 dode neushoorns verwerkt en verkocht.

Het overgrote deel van het ivoor is verhandeld op de Chinese markt, waar het veel wordt gebruikt om medicijnen en sieraden van te maken. China is een onderzoek gestart naar aanleiding van het rapport.

Illegale handel

De ngo hoopt dat de wereldwijde handel in illegale ivoor minder wordt met het oprollen van de bendes. Er zijn inmiddels 51 betrokkenen in beeld.

De commissie wil meer aandacht genereren voor de zaak met het publiekelijk naar buiten brengen van de dossiers. WJC wordt ondersteund door het Wereld Natuur Fonds.

De Vietnamese overheid heeft ondanks internationaal gemaakte afspraken nog geen stappen gezet om de handel op te rollen.