Aleksander Ceferin is woensdag verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

De 48-jarige Sloveen versloeg op het UEFA-congres in Athene de 68-jarige Nederlander Michael van Praag. De Ceferin kreeg 42 van de 55 stemmen. Dertien bonden stemden op Van Praag.

Ceferin is de opvolger van Michel Platini, die werd geschorst en uit zijn functie ontheven, omdat hij een dubieuze betaling van 2 miljoen euro had aangenomen. De Sloveen maakt de nog 2,5 jaar durende termijn van Platini af.

"Verliezen is natuurlijk nooit leuk, maar ik wil iedereen bedanken voor de open en eerlijke manier van campagnevoeren. Ik heb ervan genoten. Aleksander en ik hebben hetzelfde doel: een betere UEFA", aldus Van Praag na afloop van de verkiezing.

"De democratie heeft gesproken en dat respecteer ik. Ik roep iedereen op om achter Aleksander te gaan staan, dat doe ik ook. Als hij mij nodig heeft, dan sta ik voor hem klaar. Bedankt en nog een fijne dag."

Favoriet

De huidige voorzitter van de Sloveense bond begon al als grote favoriet aan de verkiezingen. Ceferin, nog niet zo lang geleden relatief onbekend in de voetbalwereld, heeft in korte tijd veel steun gekregen. 

Grote landen als Rusland, Duitsland en Frankrijk steunden hem, net als veel Scandinavische landen en bonden uit het oosten van Europa.

Van Praag kon vooraf alleen rekenen op de steun van België, Engeland, IJsland en Nederland.

Video: Sloveense Ceferin gekozen als nieuwe voorzitter UEFA

Transparent

Van Praag veranderde in korte tijd van favoriet tot underdog. Van opgeven wilde hij echter niet weten. Al was het maar om de bonden die wel in hem geloofden niet in de steek te laten. Tot het laatste moment vertelde hij in zijn kansen geloven. ''Ik heb ook veel toezeggingen. Ik kan het fout hebben, maar volgens mij wordt het een close call."

De 68-jarige Van Praag wilde van de UEFA graag een eerlijke en transparante bond maken. Het voorzitterschap van de Europese voetbalbond had een kroon op een mooie loopbaan als voetbalbestuurder moeten worden.

Met Van Praag als voorzitter vierde Ajax in de jaren negentig grote successen. De voorzitter van de KNVB bekleedde de afgelopen jaren verschillende topfuncties bij de UEFA, waar hij op dit moment één van de vice-voorzitters is.

Blatter

Van Praag strijdt al jaren voor een eerlijk voetbal. Twee jaar geleden drong hij als eerste aan op het vertrek van Sepp Blatter bij de FIFA. Hij stelde zich kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond toen de beledigde Zwitser niet wilde vertrekken. Van Praag nam uiteindelijk niet deel aan die verkiezingen omdat hij ten onrechte dacht dat Prins Ali uit Jordanië zo wel kon winnen van Blatter.

Vervolgens wilde Van Praag zijn idealen graag nastreven als baas van de UEFA. Dat is hem niet gegund, zo bleek tijdens de verkiezingen in het Grand Resort Lagonissi Hotel van Athene.

Na de Deen Ebbe Schwartz, de Zwitser Gustavson Wiederkehr, de Italiaan Artemio Franchi, de Fransman Jacques Georges, de Zweed Lennart Johansson en de Fransman Platini heeft de Europese voetbalbond nu een Sloveense voorzitter.