NEW YORK - Cubanen, Noord-Koreanen, Palestijnen en Sudanezen lijden honger. Ook is het slecht gesteld met hun mensenrechten. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag gemeld. Volgens een speciale rapporteur is de hongersnood in deze gebieden wijdverspreid en langdurig.

De VN vinden het recht op voedsel van evengroot belang als andere mensenrechten. Jean Ziegler, de speciale rapporteur, becijfert in zijn verslag dat wereldwijd 842 miljoen mensen honger lijden. "Honger doodt meer mensen dan welke hedendaagse oorlog of terreuraanval dan ook."

De Verenigde Staten krijgen van Ziegler een veeg uit de pan omdat de Amerikaanse sancties tegen het communistische Cuba daar veel honger en armoede veroorzaken. In Noord-Korea zijn de afgelopen tien jaar 'honderdduizenden mensen' gestorven en lijden miljoenen mensen aan ondervoeding.

In de door Israël bezette Palestijnse gebieden is 22 procent van de kinderen 'ernstig ondervoed'. De helft van de Palestijnen is er afhankelijk van voedselhulp, aldus het rapport.