De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het D66-plan voor actieve donorregistratie.

Een nipte meerderheid van 75 stemmen voor en 74 tegen schaarde zich achter het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

In de plannen moeten volwassen Nederlanders kiezen of zij wel of geen donor willen zijn. Nee is nee, maar bij geen keuze wordt iemand wel geregistreerd als orgaandonor.

Dijkstra is verheugd dat haar plan is aangenomen. "Dit is heel goed nieuws voor al die mensen op de wachtlijst. Nu sterven jaarlijks 150 mensen die met een donororgaan nog in leven hadden kunnen blijven."

In de Kamer was Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg afwezig. Hij was van plan tegen het wetsvoorstel te stemmen waardoor er geen meerderheid zou zijn. Wassenberg had zich vergist in een afspraak en spreekt van een "ongelooflijke blunder". 

Onverwacht

Vorige week tijdens een debat over de wet leek het er nog op dat de wet niet op een meerderheid in de Kamer kon rekenen. VVD en CDA hadden nog te veel bezwaren tegen het voorstel. Dinsdag stemden zeven VVD'ers alsnog in. PvdA, SP, GroenLinks, 50Plus en Groep Houwers hielpen D66 verder aan een meerderheid.

Om tegemoet te komen aan de kritiek van deze partijen zou iemand die geen keuze maakt nog steeds automatisch orgaandonor worden, maar niet meer automatisch als 'ja' worden geregistreerd, maar als 'geen bezwaar'. Nabestaanden kunnen in dat geval beslissen of zij de organen willen afstaan.

Eerste Kamer

Dat de wet in de Tweede Kamer is aangenomen betekent nog niet dat het nieuwe systeem er ook komt. Eerst moet de Senaat er nog mee instemmen.

Omdat medisch-ethische kwesties een vrije kwestie in de VVD en CDA zijn, is het nog afwachten hoe de senatoren zullen stemmen. PvdA, SP, D66, GroenLinks en 50Plus hebben in de Eerste Kamer 33 zetels waar er 38 nodig zijn voor een meerderheid.

Video: D66-Kamerlid Pia Dijkstra over het wetsvoorstel