JERUZALEM - Het Israëlische parlement heeft dinsdagavond de omstreden Gazaplannen van premier Sharon goedgekeurd. Dat berichtten Israëlische media. De plannen behelzen de ontmanteling van alle 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook en vier op de Westelijke Jordaanoever.

De ontmanteling van de nederzettingen moet volgend jaar plaatshebben. Voor de daadwerkelijke aanvang van de operatie is opnieuw toestemming van het kabinet nodig. Premier Sharons coalitie, die geen meerderheid heeft in de Knesset, had de hulp van de oppositionele Arbeidspartij nodig om zijn plannen door het parlement te kunnen loodsen. In totaal stemden 66 van de 120 leden voor.

Het zal de eerste keer zijn dat de joodse staat nederzettingen weghaalt uit sinds 1967 bezet Palestijns gebied. Het plan is zeer omstreden, vooral binnen de groepen van joodse kolonisten en hun sympathisanten binnen de politiek, onder wie ook leden van de Likudpartij van Sharon.

De Palestijnse onderhandelaar Erekat zei dinsdag in een reactie dat de ontmanteling van de nederzettingen in de strook onderdeel moet zijn van een breder vredesplan. Hij riep Sharon dan ook op weer naar de onderhandelingstafel te gaan.

Binnen de Palestijnse Autoriteit heerst de vrees dat na de ontmanteling de greep van Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever alleen maar zal toenemen en dat het aantal nederzettingen daar slechts zal groeien.