BERLIJN - De Duitse bondskanselier Schröder en de Franse president Chirac hebben zich dinsdag volmondig uitgesproken voor onderhandelingen met Turkije. Op de EU-top in december zullen ze voor het advies van de Europese Commissie stemmen om te onderhandelen over Turkse toetreding tot de unie.

Chirac zei na afloop van een ontmoeting met Schröder in Berlijn dat het zijn "diepste wens" is met Turkije om de tafel te gaan zitten. Tot nu had de Franse president zich hier in minder positieve bewoordingen over uitgelaten. Chirac steunt de oproep in eigen land voor een referendum over de Turkse toetreding. Een meerderheid van de Fransen is tegen.

Schröder heeft zich al vanaf het begin een groot voorstander van onderhandelen getoond. Met Chirac heeft hij dinsdagavond de Turkse premier Erdogan in Berlijn ontvangen om met zijn drieën verder te praten.

Op de komende EU-top in Brussel zullen de 25 regeringsleiders van de unie naar verwachting instemmen met de onderhandelingen met Turkije, maar het is nog niet duidelijk wanneer die precies beginnen.