De Franse premier Manuel Valls heeft zondag gewaarschuwd dat de terreurdreiging momenteel ''maximaal'' is en dat er dagelijks aanslagen worden verijdeld. 

''In de afgelopen week zijn er zeker twee aanslagen verhinderd en in de afgelopen dagen en zelfs in de uren dat we hier spreken worden aanslagen voorkomen'', zei de premier zondag tegen Europe 1.

Valls schat dat er ongeveer 15.000 Fransen zijn die door de veiligheids- en inlichtingendiensten worden gevolgd, omdat ze "in een proces van radicalisering" zitten. Eerder werd er geschat dat er 10.000 geradicaliseerden Fransen zijn.

"Er zullen meer aanslagen komen. Daarbij zullen onschuldige burgers slachtoffer worden", zei Valls. "Wanneer ik deze woorden uitspreek, dat is mijn taak, dan weeg ik het belang en de ernst."

Jihad

Er zijn ongeveer 700 Franse jihadisten actief in Irak en Syrië, onder wie 275 vrouwen en tientallen kinderen. Er zouden 196 Fransen zijn teruggekeerd van de strijd in het Midden-Oosten.

Er wordt onderzoek gedaan naar 1350 mensen die op dit moment in de gevangenis zitten. 293 daarvan hebben banden met terreurnetwerken, aldus Valls.

Vrouwen

Zaterdag is een eerste verdachte uit een groepje vrouwen die een aanslag in Parijs zou hebben willen plegen, aangeklaagd wegens wat justitie betitelt als: betrokkenheid bij een crimineel terroristisch project en een poging tot moord gepleegd in een misdadigersbende.

Het gaat om de 29-jarige Ornella G. die afgelopen dinsdag in het zuiden van het land werd aangehouden. Haar vingerafdrukken zijn gevonden op een auto die op dezelfde dag met gasflessen in het centrum van Parijs was geparkeerd. Drie andere vrouwen zitten sinds donderdag vast in deze zaak.

Jongen

De Franse politie heeft zaterdag ook een vijftienjarige jongen aangehouden die van plan was een aanslag te plegen. Dat hebben bronnen bij de Franse justitie zondag gezegd.

De jongen stond volgens de bronnen sinds de aanslagen van 13 november in Parijs onder huisarrest, maar waarom wilden ze niet zeggen. Hij werd zaterdag gearresteerd en had plannen voor een aanslag in de Franse hoofdstad.

Video: Auto met zeven gascilinders gevonden in auto bij Seine in Parijs