ZUTPHEN - Het Comitee Kusters/Malcoci dat verbonden is aan de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU), mag zaterdag demonstreren in Harderwijk. Dat heeft de bestuursrechter in Zutphen donderdagmiddag beslist.

Eerder deze week besloot burgemeester De Groot van Harderwijk tot een verbod uit angst voor rellen. Het Comitee stapte naar de rechtbank om zo de gemeente Harderwijk te dwingen tot het toestaan van een protestactie tegen 'de criminalisering van nationalisten en het vermoorden van rechtse politici'.

Dat de vermoedelijke dader van de moord op Pim Fortuyn in Harderwijk woont, is niet de belangrijkste reden om in Harderwijk te willen demonstreren, zo liet C. Kusters van het Comitee de president van rechtbank weten. "Vrijheid en het recht om in Nederland te mogen demonstreren is een grondrecht."

Vrees voor wanordelijkheden

Burgemeester De Groot van Harderwijk voerde donderdagmorgen voor de rechter aan bang te zijn voor wanordelijkheden in zijn gemeente. Voetbalsupporters van Amsterdam en Rotterdam zouden willen komen, net als groeperingen die tegen de NVU zijn gekant. De Groot ontving signalen over mensen die de leden van deze rechts-nationalistische partij weleens 'mores' willen leren.

Voor de rechter was dat geen reden om de demonstratie niet door te laten gaan. "Een betoging mag alleen in dwingende situaties verboden worden. Er dienen zwaarwegende omstandigheden in het geding te zijn. Onwettige gedragingen van derden tegenover deelnemers aan een betoging mogen geen reden zijn om over te gaan tot het verbieden van een demonstratie."

Overmachtssituatie

"Een verbod is slechts gerechtvaardigd, indien er een bestuurlijke overmachtssituatie dreigt te ontstaan. Daarvan is sprake wanneer de betoging naar redelijke verwachting gepaard zal gaan met dermate ernstige wanordelijkheden, dat er niet voldoende politie kan worden ingezet om de veiligheid van burgers en goederen adequaat te beschermen", aldus president van de rechtbank mr Borgerhoff-Mulder.

Tijdens de zitting donderdag verklaarde de burgemeester al dat hij ondanks de te verwachten drukte in het pinksterweekeinde een beroep kan doen op de politie. Enkele honderden agenten zouden beschikbaar zijn, waaronder twee pelotons Mobiele Eenheid. Harderwijk krijgt waarschijnlijk zo'n 20.000 dagjesmensen over de vloer, maar ook dat was geen reden voor de rechter om anders te beslissen.

Noodverordening

En dus mag het Comitee Kusters/Malcoci zaterdagmiddag tussen .00 uur en 17.00 uur door de straten van de Westermeerweg, het Westende en de Weiburglaan van Harderwijk demonstreren. De burgemeester heeft aangekondigd dat er een noodverordening van kracht wordt en dat cafés en terrassen zeer waarschijnlijk de deuren tijdelijk moeten sluiten.

Kusters op zijn beurt liet de burgervader weten dat het niet de bedoeling is dat betogers in de buurt komen van het huis van de vermoedelijke dader van de moord op Pim Fortuyn en dat het huis niet zal worden vernield.