Ryan Lochte heeft de schorsing van tien maanden door de Amerikaanse zwembond geaccepteerd. De 32-jarige Amerikaan krijgt de straf vanwege zijn betrokkenheid bij een incident in Rio de Janeiro tijdens de Olympische Spelen.

Lochte raakte vorige maand samen met drie andere Amerikaanse zwemmers in opspraak in Rio na een nachtelijk incident bij een tankstation.

Het kwartet beweerde dat het slachtoffer was geworden van een gewapende beroving, maar uit camerabeelden bleek dat de zwemmers na een avond stappen vernielingen hadden aangericht bij het tankstation.

Vier sponsors van de 32-jarige Lochte trokken zich terug, nadat hij toegaf dat hij "het verhaal van de beroving wat overdreven had". In Rio won Lochte goud met het Amerikaanse estafetteteam op de 4x200 meter vrije slag.

De vier zwemmers wordt een valse aangifte ten laste gelegd. Daarnaast hebben ze volgens de Braziliaanse autoriteiten een toilet vernield en wildgeplast.

Ook de drie andere betrokken zwemmers Gunnar Bentz, Jimmy Feigen en Jack Conger worden volgens Amerikaanse media geschorst, al is de lengte van hun straffen onbekend.

Zwemmer Lochte betuigt spijt op Braziliaanse tv-zender na wangedrag

Zes keer goud

Lochte staat bekend als een van de beste zwemmers van zijn generatie. Zijn gouden plak in Rio was zijn zesde olympische gouden plak in totaal. In 2004 (Athene), 2008 (Peking) en 2012 (Londen) pakte hij ook al de olympische titel op de 4x200 meter vrije slag.

Individueel veroverde Lochte goud op de 200 meter rugslag (2008) en op de 400 meter wisselslag (2012). Hij won ook nog drie keer zilver en drie keer brons.