ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de 39-jarige man die de afgelopen jaren negen jonge kinderen seksueel misbruikte, tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld. De officier van justitie had vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, maar de rechtbank denkt dat de maatschappij en de verdachte gebaat zijn bij een eerdere behandeling.

De slachtoffers waren vriendjes van het zoontje van John H. en een buurmeisje. Ook het zoontje verklaarde tegen de politie dat hij herhaaldelijk is misbruikt. De rechtbank heeft vijf slachtoffers in totaal 2400 euro aan immateriële schadevergoeding toegewezen. In 1996 veroordeelde het gerechtshof H. al, omdat hij aan een nichtje had gezeten.

Het misbruik kwam aan het licht toen een politieman H. in mei betrapte terwijl hij met zijn hand in de broek van een jongetje zat. Tijdens de zitting verklaarde H. dat hij vroeger op de padvinderij zelf seksueel was misbruikt. Hij verklaarde toen ook dat hij het liefst zou leven als Peter Pan, spelend met kinderen, aangezien die hem vertrouwen geven en volwassenen niet.

Kinderen

Officier van justitie E. Pols had tijdens de zitting gesteld dat de maatschappij volgens hem beschermd moet worden tegen H. "Het is niet voor het eerst fout gegaan. Deze kinderen zijn door hem hun zorgeloosheid en vertrouwen kwijt. Ze horen te houden van K3 en Kabouter Plop en zijn nu door H. met heel andere zaken bezig. Ook ouders vragen zich af of hun kinderen nog wel kunnen spelen in dit buurtje in Rotterdam-West."

De rechtbank sprak van een bijzonder ernstig delict. Deskundigen hadden liever gezien dat H. buiten de kliniek zou worden behandeld. Maar dat advies nam de rechtbank niet over.