LUXEMBURG - België wil dat veroordeelde pedofielen als de Franse seriemoordenaar Michel Fourniret niet langer in bepaalde beroepen aan de slag kunnen, zoals conciërge op een school. De Belgische justitieminister Onkelinx heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gevraagd zo'n bepaling op te nemen in EU-regels.

Door het Belgische verzoek was dinsdag in Luxemburg geen besluit te nemen door de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken over een grensoverschrijdend strafregister voor veroordeelden. De Europese Commissie moet nu eerst uitzoeken of de Belgische wens een haalbare kaart is. Dinsdag had eigenlijk het principebesluit moeten vallen om zo'n Europees register in te voeren.

Fourniret

Fourniret verhuisde na het uitzitten van een straf wegens pedofilie begin jaren negentig van Frankrijk naar België, waar hij als conciërge aan de slag kon op een school. Vanuit België pleegde hij ook negen moorden in Noord-Frankrijk en de Belgische Ardennen. Volgens Onkelinx was er beter toezicht geweest op Fourniret als de Franse autoriteiten de Belgische justitie op de hoogte hadden gesteld van zijn veroordeling.

EU-register

Zij pleitte daarom al eerder voor een EU-register, waarin namen van veroordeelden zijn opgenomen. Justitiële autoriteiten kunnen door raadpleging daarvan sneller duidelijkheid krijgen over veroordeelde criminelen die in een andere Europese lidstaat gaan wonen. Onkelinx voegde daar dinsdag haar verzoek voor een lijst met te verbieden beroepen voor bepaalde veroordeelden aan toe.