ZWOLLE - De 23-jarige K.B. uit Zwolle is veroordeeld tot zes jaar cel voor doodslag op de 25-jarige Herco van der Haar uit Wapenveld. Dat heeft de rechtbank in Zwolle donderdag bepaald.

Tegen de Zwollenaar was acht jaar cel geëist. Hij bekende de man op 24 november in Zwolle ernstig te hebben mishandeld. Van der Haar overleed daarna.

De verdachte en het latere slachtoffer kwamen elkaar na een nacht stappen in de Zwolse binnenstad tegen. Toen ze bij een parkeerplaats gingen plassen, zou Van der Haar volgens B. hebben gemasturbeerd en de verdachte in het kruis hebben gegrepen.

Aanvankelijk liep de Zwollenaar weg, maar hij kwam terug en sloeg en trapte de Wapenvelder met grote kracht. Later in de ochtend vond een voorbijganger het dode lichaam van Van der Haar.

Noodweer

De advocaat van B. pleitte twee weken geleden voor ontslag van rechtsvervolging, omdat haar cliënt uit noodweer zou hebben gehandeld. Hij zou Van der Haar ook niet opzettelijk zwaar hebben toegetakeld. De rechtbank veegde het pleidooi echter van tafel.

De verdachte zegt woedend op het gedrag van Van der Haar te hebben gereageerd, onder meer wegens problemen met zijn ouders, de stukgelopen relatie met zijn vriendin en drankgebruik. Bovendien zegt hij als kind te zijn misbruikt. Het trauma dat hij daaraan zou hebben overgehouden, kwam volgens hem naar boven, toen Van der Haar hem benaderde.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Na de mishandeling gooide B. de jas van Van der Haar in een vijver, om de politie op een dwaalspoor te brengen. Ook vernietigde en verduisterde hij zijn bebloede kleding en stal hij wat geld van het slachtoffer. Volgens de rechtbank was B. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.

B. moet niet alleen de cel in, de rechter veroordeelde hem ook tot het betalen van ruim 5.700 euro schadevergoeding aan de nabestaanden van Van der Haar.

/NIEUWSVerdachte van Zwolse moord staat op video