DEN HAAG - De Tweede-Kamerfractie van de PvdA heeft dinsdag Sharon Dijksma gekozen als haar nieuwe vice-fractievoorzitter. Ze is daarmee de opvolger van Jeltje van Nieuwenhoven die dinsdag afscheid neemt van het parlement. Van Nieuwenhoven wordt gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland.

De 33-jarige Dijksma is sinds 1994 Kamerlid voor de PvdA. Bij haar aantreden was ze het jongste Kamerlid aller tijden. De enige tegenkandidaat was Luuk Blom.

De benoeming van Dijksma is geen verrassing. Bij de PvdA is het gebruikelijk dat op de kandidatenlijst mannen en vrouwen om en om een plaats krijgen. Dijksma was in 2001 nog in de race voor het voorzitterschap van de partij. Zij verloor toen de verkiezing van huidig partijvoorzitter Ruud Koole.

Van Nieuwenhoven

Van Nieuwenhoven werd in 1981 Kamerlid voor de PvdA. Dinsdag was ze precies 8170 dagen Kamerlid. Van 1998 tot 2002 was de geboren Friezin bovendien de eerste vrouwelijke voorzitter van het parlement. In 2002 was ze na het vertrek van PvdA-leider Melkert korte tijd fractievoorzitter.

Het 61-jarige Kamerlid gaf in een brief aan haar collega-parlementariërs aan dat het afscheid haar "behoorlijk veel moeite" kost. Kamervoorzitter Weisglas roemde haar inzet, duidelijkheid, humor en betrokkenheid bij mensen.