AMSTERDAM - Een moralistische kakkerlak met het stemgeluid van premier Jan-Peter Balkenende. Dat biedt de verfilming van het Annie M.G. Schmidt-boek Pluk van de Petteflet, die volgende maand in de bioscoop gaat draaien.

Cabaretier Owen Schumacher, die de premier al regelmatig persifleerde in het tv-programma Kopspijkers, leent als zijn bekende typetje Balkenende zijn stem aan kakkerlak Zaza, de goede vriend van hoofdrolspeler Pluk. Dat heeft regisseur Ben Sombogaart dinsdag gemeld.

De dieren in de film worden gespeeld met handpoppen. Bekende Nederlanders als Karin Bloemen (paard Langhorst), Martine Sandifort (Dollie de duif), Marc-Marie Huijbrechts (de Lispeltuut), Frits Lambrechts (de Heen-en-weerwolf) en Dolf Jansen (Schuw konijn) spreken de stemmen van de dieren in.

"Het is zeker niet de bedoeling onze premier te beschimpen", verduidelijkte Sombogaart. "Scenariste Tamara Bos had al vanaf de eerste scriptversie de stem van Schumacher als Balkenende in haar hoofd. Zaza heeft ook regeltjes, normen en waarden hoog in het vizier staan en is bovenal een keurige kakkerlak." Sombogaart benadrukte dat er geen uiterlijke gelijkenis is tussen Zaza en Balkenende.

Pluk van de Petteflet vertelt het bekende verhaal van Annie M.G. Schmidt over een jongetje dat in een klein rood kraanwagentje door de stad rijdt op zoek naar een huis om in te wonen. Via Dolly de Duif komt hij terecht in de torenkamer van de Petteflet. Samen met een groot aantal medebewoners, onder wie Zaza de kakkerlak, de familie Stamper en Paard Langhors, komt hij vervolgens in actie wanneer blijkt dat de kwade Parkmeester de bomen in de wilde Torteltuin wil omhakken.

De film is vanaf 17 november in meer dan 115 bioscopen te zien.