De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft dinsdag gezinspeeld op stopzetting van de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie. 

De Turkse regering staat onder ''enorme druk'' om het overleg te staken, omdat de Turkse bevolking ontzet is over de ''dubbele maatstaven'' die de EU tegenover het land aanlegt sinds de couppoging in juli.

Cavusoglu sprak op een regionale veiligheidsbijeenkomst in Bled in Slovenië. Hij beschuldigde de EU ervan kritiek te leveren op anderen, maar zelf geen kritiek te kunnen velen.

De Turken zijn zeer teleurgesteld dat blijken van steun of bezoeken na het mislukken van de coup zijn uitgebleven, zei hij.

Stoltenberg

De Secretaris-Generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, gaat eind deze week een bezoek brengen aan Turkije. 

Stoltenberg liet kort na de mislukte couppoging weten Turkije nog altijd als een belangrijke NAVO-bondgenoot te zien. Ook benadrukte Stoltenberg het gekozen bestuur van Turkije te steunen en de couppoging te verwerpen.

De NAVO-chef is op donderdag en vrijdag in Ankara en zal spreken met president Recep Tayyip Erdogan, premier Binali Yildirim en verschillende Turkse ministers.