MÜNCHEN - Nederland levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de nieuwe Europese satellietmissie GOCE, die tot doel heeft het aardse zwaartekrachtveld met hoge precisie te bepalen. Het SRON (Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek) en de Technische Universiteit Delft doen aan het project mee.

SRON-directeur K. Wakker tekent dinsdag in München een contract met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Samen met de Technische Universiteit van München ontwikkelt SRON een verwerkingssysteem dat de metingen die de satelliet verzamelt, omzet in gegevens die aardwetenschappers gebruiken voor hun onderzoek. De faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TUD voert de baanberekeningen uit.

Satelliet

De satelliet GOCE, Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer, gaat het zwaartekrachtsveld van de aarde in kaart brengen. In twintig maanden verzamelt de satelliet vanuit een baan om de aarde zijn gegevens. De lancering met een omgebouwde SS-19 raket van Russische basis Plesetsk staat gepland voor augustus 2006.

Zwaartekracht

De zwaartekracht van de aarde is niet overal en altijd gelijk, zegt R. Koop van SRON. "Dat komt voor een belangrijk deel door de onregelmatige verdeling van de massa in de aarde en door de bewegingen in de aardkorst, de oceanen en de atmosfeer."

Als je de aarde zo zou kunnen kneden dat het oppervlak overal 'waterpas' is, dan zou je geen perfecte bol krijgen, maar meer een soort onregelmatige aardappel. Kennis van de zwaartekracht is van belang voor aardwetenschappelijk onderzoek. "Daarmee kunnen we wervelingen in de oceaan die invloed hebben op ons klimaat beter volgen", aldus Koop.