WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush zal het Congres begin volgend jaar vragen circa 70 miljard dollar extra vrij te geven voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dat meldde The Washington Post dinsdag. De krant baseert zich op zegslieden binnen het Pentagon en het Congres.

Het verzoek maakt duidelijk dat de oorlog veel kostbaarder is en langer gaat duren dan eerder door de regering is voorgesteld. Bush zegt al maanden volgend jaar extra geld te willen vragen voor de oorlog. Maar over de omvang van het gezochte bedrag was tot nu toe nog niets bekend.

Fondsen

Het verzoek voor 70 miljard dollar is aanzienlijk hoger dan waar het Congres eerder dit jaar op rekende. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt in de krant dat een definitief besluit over de extra fondsen pas wordt gemaakt kort voordat het verzoek naar het Congres wordt gestuurd.

Uit de hoogte van de nieuwe aanvraag kan worden opgemaakt dat de Amerikaanse troepensterkte in Irak volgend jaar niet of weinig zal veranderen. Op dit moment zijn ongeveer 130.000 Amerikaanse manschappen in Irak gelegerd. Door het felle verzet lopen de kosten veel hoger op dan verwacht.