Rusland en de Verenigde Staten zijn nog niet tot een overeenkomst gekomen die moet leiden tot een wapenstilstand in Syrië.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov zijn zondag in de Chinese stad Hangzhou wel met elkaar in overleg gegaan over de kwestie, maar dat zou nog niets hebben opgeleverd. Maandag praten ze verder.

Als de overeenkomst wordt gesloten, zal Rusland de Syrische regering aansporen niet langer bombardementen uit te voeren op gebieden die door de oppositie worden gecontroleerd. Ook moet Syrië troepen op de route naar Aleppo terugtrekken, waardoor hulp kan worden geleverd aan de belegerde stad.

Wat de VS als tegenprestatie voor Rusland gaat doen, is onduidelijk. Washington zou Moskou gaan bijstaan door "de strijd tegen al-Qaeda beter te coördineren".

Rusland staat op het standpunt dat het militaire steun verleent aan de wettige regering in Damascus. Die bestrijdt samen met Moskou een hele reeks rebellengroepen waar de jihadisten over het algemeen domineren. Washington steunt bepaalde rebellen en wil dat Assad opstapt.

De oorlog in Syrië heeft aan meer dan 250.000 mensen het leven gekost. Zeker 11 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Rusland steunt de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl de VS de oppositie steunt.