Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zaterdagavond de wereldtitel in de MX2-klasse veroverd.

Herlings besliste de titelstrijd door de eerste manche van de Grand Prix in het Amerikaanse Charlotte te winnen.

De 21-jarige Brabander moest Jeremy Seewer voorblijven om al voor aanvang van de tweede manche zeker te zijn van de titel en slaagde dus ruimschoots in die missie. De Zwitser kwam niet verder dan de negende plaats.

Herlings had een matige start, maar reed al snel naar de derde positie met Seewer op een groeiende afstand. In de negende ronde profiteerde de KTM-rijder van een val van de leider in de race, Austin Forkner, nam de koppositie over en gaf die niet meer weg. De titel werd direct na de finish gevierd met zijn team.

Herlings was al twee keer eerder wereldkampioen in de MX2-klasse, in 2012 en 2013. In 2014 en 2015 maakte hij ook aanspraak op de titel, maar blessures gooiden toen roet in het eten.

Ongenaakbaar

Dit seizoen was Herlings ongenaakbaar tot hij in juli zijn sleutelbeen brak en als gevolg drie Grands Prix moest missen. Van zijn riante 169 punten voorsprong in de WK-stand bleven er 43 over tot hij een week geleden zijn rentree maakte in Assen.

Herlings won dit seizoen elke Grand Prix waar hij aan de start verscheen. Volgend jaar maakt hij de overstap naar de MXGP-klasse, de koningsklasse in het motorcross.

In Charlotte moest Herlings in de tweede manche genoegen nemen met de derde plaats, waardoor hij tweede werd in het dagklassement achter de Amerikaan Cooper Webb, die tijdens zijn eerste wedstrijd in de MX2 direct de winst pakte.