SEOUL - Zuid-Koreaanse legereenheden bij de grens met Noord-Korea zijn dinsdag in opperste staat van paraatheid gebracht nadat een gat in een hek was ontdekt. Volgens het ministerie van Defensie wordt onderzocht of er sprake is van een mogelijke infiltratie vanuit Noord-Korea.

Volgens het niveau van paraatheid moeten de militairen rekening houden met een invasie van gewapende guerrilla's of geheim agenten vanuit het communistische noorden.

Het gat zat in een prikkeldraadhek bij Yeoncheon, 62 kilometer ten noorden van de hoofdstad Seoul en is dinsdagochtend ontdekt. In de omgeving voeren soldaten controles uit op de belangrijkste wegen naar Seoul. Ook zijn reservisten snel op te roepen, aldus Defensie.

Oorlog

De beide Korea's zijn formeel nog steeds met elkaar in oorlog, omdat er na de Koreaanse Oorlog (1950-1953) nooit een vredesverdrag is getekend. Noord-Korea zorgt bovendien internationaal voor onrust met zijn nucleaire plannen.

De Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken is in Seoul om overleg te voeren over de nucleaire ambities van Noord-Korea. Powell herhaalde dat Amerika werkt aan een vreedzaam en kernwapenloos Koreaans schiereiland.

Powell reist door het gebied om de buurlanden van Noord-Korea achter zich te krijgen voor een oplossing van het conflict met Pyongyang. Een eerste stap is hernieuwd overleg met zes landen. Zuid-Korea heeft steun toegezegd, zo zei minister Ban Ki-moon van Buitenlandse Zaken dinsdag.