PHILADELPHIA - De Amerikaanse ex-president Bill Clinton heeft maandag, luid toegejuicht door duizenden aanhangers, campagne gevoerd voor zijn partijgenoot John Kerry in Pennsylvania, een van de 'swing states' bij de Amerikaanse verkiezingen aanstaande dinsdag. "Als dit niet goed is voor mijn hart, dan weet ik niet wat het wel is", aldus de van een bypassoperatie herstellende Clinton in reactie op de warme ontvangst in Philadelphia.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een licht vermagerde Clinton beschuldigde president George Bush ervan de verkiezingen te willen winnen door het zaaien van angst onder de bevolking en het proberen te concentreren van "alle macht en rijkdom bij extreem-rechts". "We kunnen het beter doen en we zullen het beter doen als Kerry dinsdag wint", aldus Clinton.

Kerry kreeg de lachers en juichers op zijn hand toen hij een conversatie die hij met Clinton had naar buiten bracht. "Ik vroeg hem, is er iets dat jij gemeen hebt met Bush. Daarop dacht hij even na en antwoordde 'Over acht dagen zijn we beiden ex-president van de VS'."

Na zijn optreden in Philadelphia reisde Clinton door naar Florida, een andere cruciale staat komende dinsdag, om daar campagne te voeren voor Kerry. Ook hier liggen Bush en Kerry nek aan nek. Florida wordt gezien als de sleutel tot de herverkiezing van Bush. Verliest de president in Florida, dan zijn de kansen dat hij de verkiezingen wint volgens de meeste dekundigen klein. In de peilingen heeft Bush een lichte voorsprong in Florida.

Clinton riep alle Democraten op dinsdag te gaan stemmen en alle kiezers die nog geen keus gemaakt te hebben te kiezen voor "het Amerika van de hoop" van Kerry en niet voor "het Amerika van de angst" van Bush. "Ik werd zelf de comeback-kid genoemd, laten de VS dinsdag het comeback-land zijn", aldus Clinton, die zowel Bush' leiderschap met betrekking tot Irak bekritiseerde als hem aanviel op de staat van de economie.