JERUZALEM - De Israëlische premier Ariel Sharon heeft maandag tegenover de Knesset, het parlement, gezworen zijn omstreden plan voor de Gazastrook tot het eind door te zetten. Maandag begon een tweedaags debat over het plan. De Knesset stemt er dinsdagavond over.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Sharon zei er "absoluut overtuigd" van te zijn dat zijn plan Israël veiliger maakt en vrede met de Palestijnen dichterbij brengt. Volgens het plan verlaten alle 8000 joodse kolonisten volgend jaar de Gazastrook, die Israël in 1967 bezette. Ook de inwoners van vier kleine joodse enclaves op de Westelijke Jordaanoever moeten vertrekken.

De premier noemde zijn besluit tot terugtrekking uit de Gazastrook het moeilijkste uit zijn lange carrière. Hij riep de kolonisten op zich bij hun vertrek neer te leggen en zei hun "pijn, woede en vertwijfeling" te begrijpen.

Zijn toespraak werd herhaaldelijk onderbroken door protesterende volksvertegenwoordigers. Parlementsvoorzitter Reuven Rivlin zette de leider van de Nationale Religieuze Partij, Effi Eitam, de zaal uit wegens diens interrupties. De partij heeft al aangekondigd uit het kabinet te stappen, als het Gazaplan wordt aangenomen.

Weerstand

Ook binnen Sharons eigen partij Likud bestaat veel weerstand tegen ontruiming van de Gazastrook. Naar verwachting zullen slechts 21 van de veertig afgevaardigden van de partij in de Knesset voor het plan stemmen.

Sharon wil daarom na de stemming over zijn omstreden plan een regering van nationale eenheid vormen, waarvan onder meer de linkse Arbeidspartij deel moet uitmaken. Naaste medewerkers van de premier hebben dat tegen het dagblad Haaretz gezegd. Sharon is van de steun van die oppositiepartij afhankelijk, omdat zijn regering over nog maar 55 van de 120 zetels in de knesset beschikt, als de Nationale Religieuze Partij vertrekt.

Kiezersbedrog

De rechtse voormalige bondgenoten van Sharon verwijten hem kiezersbedrog. Zij wijzen erop dat hij voor de laatste verkiezingen zijn plan nooit heeft vermeld. Volgens de premier is van misleiding echter geen sprake. "Tijdens de verkiezingen en als premier heb ik openlijk gezegd voorstander te zijn van een Palestijnse staat", betoogde hij.

Volgens de premier bedreigen demografische ontwikkelingen de democratische status van Israël, als het zich niet snel terugtrekt uit de Gazastrook, waar ongeveer 1,3 miljoen Palestijnen wonen. "We kunnen niet altijd blijven heersen over miljoenen Palestijnen, die elke volgende generatie in aantal verdubbelen", zei hij. "Als Israël een echt democratische staat wil zijn, kan het zo'n situatie niet tolereren."

Vredesbesprekingen

Sharon zei ook dat hij blijft openstaan voor vredesbesprekingen met de Palestijnen, als die stoppen met terreuracties. Hij benadrukte dat het terugtrekkingsplan niet in de plaats komt van onderhandelingen. "Het is een noodzakelijke stap in een periode waarin onderhandelingen niet mogelijk zijn".

Intussen gaat het Israëlische leger door met aanvallen op Palestijnen in de Gazastrook. Zondagavond en maandag zijn ten minste zestien Palestijnen gedood in Khan Yunis. Legereenheden vielen de zuidelijke stad zondagavond binnen om een eind te maken aan mortieraanvallen op nabijgelegen joodse nederzettingen. Gelijktijdig vielen luchtaanvallen plaats. Meer dan vijftig Palestijnen raakten gewond.