STRAATSBURG - Het Europees Parlement houdt de nieuwe Europese Commissie langer in spanning. De liberale fractie, die de doorslag moet geven voor goed- of afkeuring woensdag, heeft een standpunt maandag uitgesteld tot dinsdagavond.

De liberale groep blijkt te zeer verdeeld. "Veertig van de 88 leden hebben zich tot dusver uitgesproken: de helft is voor en de helft tegen", zei de liberale leider Watson na een fractievergadering in Straatsburg.

Pijnpunt bij alle tegenstanders is de Italiaanse kandidaat voor justitie Buttiglione, die homoseksualiteit een zonde vindt. Bovendien vinden tegenstanders dat aankomend voorzitter Barroso van de Europese Commissie het verzoek van het parlement negeert om de Italiaan op een andere post te zetten.

Barroso

"Om meer steun van ons te krijgen, moet Barroso nog wat konijnen uit de hoed toveren", zei Watson. "Als Buttiglione geen andere functie kan krijgen, is het wellicht mogelijk om krachtige antidiscriminatiemaatregelen te presenteren."

De liberalen hebben Barroso uitgenodigd voor de vergadering van dinsdagavond, om direct te kunnen onderhandelen over steun. Van de vijf Nederlandse liberalen is D66 tegen en zijn de vier VVD'ers verdeeld. VVD-leider Maaten neigt ernaar voor te stemmen als Barroso zich overtuigend uitspreekt tegen discriminatie van homo's, vrouwen en anderen. De VVD'ers vinden het belangrijk dat de Europese Commissie zo snel mogelijk de economische problemen aanpakt.

Europese Commissie

Het 731 leden tellende parlement stemt woensdag rond 12.00 uur over de nieuwe Europese Commissie, met onder anderen de Nederlandse oud-minister Kroes. Het parlement is tot dusver vrijwel gespleten tussen tegenstanders (socialisten, groenen, extreem-links, eurosceptici) en voorstanders (christen-democraten). Bij de socialisten blijken enkele Britse leden af te haken, onder druk van de regering in hun land.

Toespraak

Dinsdagochtend houdt Barroso nog een toespraak tot het parlement. Hij zal dan opnieuw proberen het verzet te temperen. Donderdag deed hij dat ook al. Hij maakte toen zichzelf verantwoordelijk voor grondrechten zoals antidiscriminatie, in plaats van Buttiglione. De katholieke Italiaan beloofde toen zich te onthouden van onderwerpen die bij hem gewetensnood veroorzaken.