PIETERBUREN - Een groep dierenbeschermers uit Nederland en Duitsland heeft de diefstal van babyzeehond Hannes op zijn geweten. Een woordvoerster van de groep, die zich 'Hannes Vrij' noemt, heeft dat maandagmiddag telefonisch aan de zeehondencrèche in Pieterburen doorgegeven.

De babyzeehond werd in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen uit de zeehondencrèche in het Noord-Groningse dorp. De groep heeft de zeehond bij daglicht vrijgelaten in zout water, aldus de summiere mededelingen van de dierenbeschermers aan de crèche.

Informatie

Volgens een woordvoerster van de zeehondencrèche wist de actievoerder informatie over Hannes te verschaffen die alleen bij de daders bekend kon zijn. De actievoerders hebben gewacht met de bekendmaking van de diefstal om te voorkomen dat er naar het dier gezocht zou gaan worden.

Uitzetten

Zeehondje Hannes ontsnapte begin september uit de dierentuin in het Duitse Nordhorn en werd in Dalfsen in Nederland gevangen. Hij werd ondergebracht bij de zeehondencrèche in Pieterburen. De Duitse dierentuin eiste het dier terug, maar de crèche wilde Hannes in het wild uitzetten.

Virussen

Een zeehond die vanuit de dierentuin in het wild terechtkomt, kan een gevaar zijn voor de wildpopulatie. Volgens zeehondenkenner H. Brugge van het waddencentrum Ecomare op Texel kan de zeehond virussen bij zich dragen die hij in een dierentuin heeft opgelopen.

De wildpopulatie is niet bestand tegen deze vreemde virussen. "In Nederland en de andere waddenlanden is dan ook afgesproken dat ontsnapte zeehonden uit dierentuinen niet in het wild worden uitgezet." Overigens maakt Brugge zich geen zorgen om de bevrijde Hannes. "Jonge dieren redden zich vaak wel, als er maar genoeg vis in de Waddenzee is."