'Noordoosten Nigeria kampt met grote humanitaire crisis'

De regering van Nigeria en de internationale gemeenschap moeten dringend humanitaire maatregelen treffen om honderdduizenden ontheemden in het noordoosten van dat land te redden en te beschermen.

Door de terreurcampagne van de islamistische terreurgroep Boko Haram en tegenmaatregelen van de overheid is daar een "crisis van de hoogste orde" ontstaan, heeft de Speciaal Rapporteur van de Verenigde Naties voor ontheemden, Chaloka Beyani, maandag gezegd.

In de regio zijn in totaal 2,5 miljoen ontheemden, van wie een groot deel ondervoed en diep getraumatiseerd is. De regering moet dringend zorgen voor voedsel, onderdak, medische zorg, water, afvoer van afval en andere essentiële diensten.

De ernst van de situatie is tot nog toe schromelijk onderschat, waardoor bestaande voorraden slechts toereikend zijn voor korte tijd, stelt Beyani na een bezoek aan het gebied.

Kampen

Het overgrote deel van de ontheemden verblijft buiten kampen en ontvangt niet of nauwelijks hulp. De vluchtelingen die wel in kampen verblijven vergaat het iets beter, maar het baart de VN-rapporteur zorgen dat vrouwen en meisjes daar blootstaan aan uitbuiting en misbruik.

De bescherming moet worden opgevoerd en de kampen dienen snel onder "getraind burgerbeheer" te komen om zulk misbruik te voorkomen.

Lees meer over:
Tip de redactie