BRUSSEL - De Belgisch-Libanese voorman van de Arabisch-Europese Liga, Dyab Abou Jahjah, heeft maandag scherp uitgehaald naar de Nederlandse aanwezigheid in Irak. "Elke dode Amerikaanse, Britse of Nederlandse soldaat beschouw ik als een overwinning", zegt hij in een interview met het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws.

Abou Jahjah, die de laatste tijd wat minder in het nieuws is sinds zijn politieke aspiraties bij de jongste verkiezingen in België weinig succes opleverden, keert zich wel tegen het onthoofden van gijzelaars in Irak. "Onthoofden is ethisch en religieus fout. Moslims slachten zelfs een schaap niet op die manier."

De moslimleider, wienst Liga ook in Nederland aanhang heeft, woont niet langer in Antwerpen, maar in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Over Vlamingen zegt hij dat er nog veel meer racisten zijn dan de bijna een miljoen die op het Vlaams Blok stemmen. "Vlaanderen is een rechts bolwerk in Europa", aldus Abou Jahjah, die verder stelt dat "God niet vrijgevig is geweest voor Vlaanderen toen hij het verstand uitdeelde".