WARSCHAU - De democratische presidentskandidaat John Kerry heeft Polen miljardencontracten in Irak beloofd als hij in november tot president van de Verenigde Staten wordt gekozen. Dat zegt de senator in een maandag gepubliceerd interview met de Poolse krant Gazeta Wyborcza.

In het vraaggesprek prijst Kerry uitvoerig de rol van Polen als brug tussen de VS en Europa en dankt het land voor de militaire steun in Irak. Kerry vergaloppeerde zich onlangs in een van de debatten met president Bush door Polen niet te noemen als bondgenoot in Irak.

Het interview met Gazeta Wyborcza lijkt bedoeld om de circa tien miljoen Poolse Amerikaanse kiezers te paaien. Die wonen vooral in staten als Pennsylvania, Ohio en Winsconsin, zogenoemde 'swing states' waar Kerry en Bush in een nek-aan-nekrace verwikkeld zijn.

Kerry wil de lasten in Irak spreiden door andere landen meer te betrekken bij de stabilisatie van Irak. Daar staat tegenover dat bondgenoten als Polen een groter aandeel zullen krijgen bij de toewijzing van contracten voor de wederopbouw van het Arabische land.

Polen

Polen heeft circa 2500 militairen in Irak en voert het bevel over een internationale troepenmacht in een gebied ten zuiden van Bagdad. Een meerderheid van de Poolse bevolking is tegen de militaire aanwezigheid. De Poolse interim-premier Belka heeft onlangs aangekondigd dat zijn land in januari begint met de terugtrekking van de troepen.