De Amerikaanse vicepresident Joe Biden voelt zich schuldig omdat hij niet eerder naar Turkije is gereisd om het land na de verijdelde staatsgreep van vorige maand zijn steun te betuigen. 

Dat zei Biden woensdag in Ankara na een onderhoud met de Turkse premier Binali Yildirim.

Biden beloofde Yildirim dat de Verenigde Staten alles in het werk zullen stellen om de beramers van de coup voor de rechter te brengen.

Yildirim hamerde opnieuw vooral op de uitlevering van Fethullah Gülen, de naar de VS uitgeweken geestelijke die volgens Ankara verantwoordelijk is voor de poging tot staatsgreep.

Biden verzekerde dat de VS blijven samenwerken met Turkije en samen het door de Turken aangedragen bewijs zullen beoordelen. Dat moet echter wel wettig en overtuigend zijn, tekende Biden aan. Volgens Yildirim kan de uitleveringsprocedure geen getreuzel lijden.

Niet aangesproken

Yildirim herhaalde woensdag nog maar eens dat de VS en Turkije niet mogen toelaten dat incidenten als de kwestie-Gülen hun onderlinge betrekkingen schaden.

Biden leek zich niet aangesproken te voelen. Hij wees erop dat Washington er ''geen enkel belang bij heeft iemand de hand boven het hoofd te houden die een bondgenoot heeft geschaad'' en dat dan ook niet doet. Hij voer uit tegen een ieder die de VS beschuldigt van voorkennis van of zelfs een aandeel in de mislukte coup.

Biden spreekt later op de dag president Recep Tayyip Erdogan. Hij wil in Ankara ook de Amerikaanse zorgen overbrengen over de grootschalige zuiveringen die de Turkse regering sinds de couppoging heeft uitgevoerd.