DEN HAAG - Bij zijn eerste voorgeleiding voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft de Joegoslavische generaal buiten dienst Mile Mrksic donderdag verklaard onschuldig te zijn op alle punten van de aanklacht. De aanklagers van het VN-hof houden Mrksic samen met twee anderen verantwoordelijk voor de moord op ten minste tweehonderd personen uit het ziekenhuiis in Vukovar in november 1991.

Op verzoek van de verdachte liet rechter Schomburg niet de gehele aanklacht voorlezen. Mrksic kampt met een slechte gezondheid en zag daarom af van zijn recht de hele aanklacht aan te horen. In een korte verklaring zei hij: "Mijn gezondheid is niet erg goed dus ik hoop dat het kort zal zijn", aldus de 55-jarige verdachte. Advocaat Miroslav Vasic verklaarde daarop hopelijk maandag een motie in te kunnen dienen met het verzoek voor voorlopige invrijheidstelling.

Tegen het advies van de artsen in, besloot Mrksic volgens zijn raadsman na twee hartoperaties niet naar een revalidatiecentrum te gaan, maar zich vrijwillig te melden in Den Haag. Zijn gezondheid is achteruit gegaan sinds zijn komst naar Nederland, aldus Vasic donderdag tegen rechter Schomburg.

Gezien de moeilijkheid in het VN-cellencomplex adequate medische zorg toe te dienen wil de advocaat dat Mrksic in afwachting van zijn proces op vrije voeten wordt gesteld om behandelingen te kunnen ondergaan.

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte verklaarde tijdens de twintig minuten durende zitting het artsenrapport omtrent de gezondheid van de verdachte af te willen wachten alvorens een standpunt in te nemen ten aanzien van mogelijke voorlopige invrijheidstelling.

/DOSSIERMilosevic

/DOSSIERJoegoslavië