Voor de Nederlandse kust zijn afgelopen week 54 mensen gered uit een levensbedreigende situatie. Dat meldt de Reddingsbrigade Nederland.

De hulpdienst kwam vorige week in totaal 951 keer in actie, onder meer voor de hereniging van kinderen met hun ouders en het verlenen van eerste hulp aan strandgasten. Ook tientallen kitesurfers hadden hulp nodig. Zes keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in nood.

"Door de sterke aflandige wind kwamen verscheidene badgasten met drijfvoorwerpen in de problemen. Zij dreven af door de wind en moesten worden teruggebracht", aldus een woordvoerder

De reddingsbrigade verwacht dat veel mensen de komende dagen opnieuw verkoeling gaan zoeken op en rond het water. "Er is mooi en zelfs tropisch weer voorspeld. Kijk goed op de informatieborden die bij de strandopgang staan en ga niet het water in waar staat aangegeven dat er een sterke stroming is", stelt een zegsman.

06-polsbandjes

Bij de posten van de reddingsbrigade zijn gratis zogenoemde 06-polsbandjes voor kinderen te krijgen. Een vermist kind kan daardoor sneller worden herenigd met de ouders.

Eerder deze maand waarschuwde de Reddingsbrigade al voor gevaarlijke zeestromingen. Dit seizoen zijn in totaal al tien mensen verdronken, meldde de Reddingsbrigade maandag.

Zorgwekkend

Volgens de brigade blijft het aantal verdrinkingen ''zorgwekkend stijgen''. Gemiddeld zijn er per jaar acht verdrinkingsgevallen. De brigade wijst erop dat het seizoen nog niet voorbij is en vreest dat dit aantal nog zal toenemen.

De meeste verdrinkingen waren op plaatsen die niet waren aangewezen als zwemlocatie. Hulpverlening laat dan langer op zich wachten.

De Reddingsbrigade adviseert badgasten alleen te zwemmen op plaatsen waar toezicht is en goed te letten op de vlaggen bij de reddingsbrigadepost en waarschuwingsborden.