Duitsland heeft de grenscontroles met Zwitserland aangescherpt. Op deze manier wil het land illegale vluchtelingen die via deze route Duitsland proberen binnen te komen, de pas afsnijden.

Dat heeft Uli Maurer, de Zwitserse minister van financiën, zondag gezegd. Maurer is in het Zwitserse kabinet verantwoordelijk voor de grenscontroles.

Duitsland heeft het nieuwe beleid bevestigd.

Duitsland heeft het afgelopen jaar meer dan een miljoen vluchtelingen opgenomen die oorlog en armoede in het Midden-Oosten en Afrika proberen te ontvluchten. Het beleid is echter de afgelopen weken ter discussie komen te staan na een aantal aanvallen op Duitse burgers door migranten.

Zwitserland heeft op zijn beurt ook de grenscontroles bij de Italiaanse grens aangescherpt. Dagelijks worden honderden migranten teruggestuurd. Vluchtelingen proberen steeds meer andere routes te vinden om Europa in te komen, nadat de Balkan-route via Oostenrijk eerder dit jaar hermetisch werd afgesloten.

Gezichtsherkenning

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière meldde zondag terreurverdachten op stations en vliegvelden te willen gaan opsporen met software voor gezichtsherkenning.

"Er is een mogelijkheid om iemand te fotograferen en met gezichtsherkenningssoftware op het internet te weten te komen of het om een beroemdheid of een politicus gaat. Ik wil zo'n systeem op de videocamera's op luchthavens en treinstations", zei de CDU-politicus zondag.

Als een verdachte ten tonele verschijnt, moet het systeem dat laten zien, zei de bewindsman. "De overheid moet technisch gezien doen, wat wettelijk is toegestaan", voegde hij eraan toe.